Visueel VerTALEN

Ergens begin juni was het, dat ik een nieuw voornemen lanceerde voor dit jaar.

Spaans leren spreken voor eind december

En daarvoor haal ik alles uit de kast. Dus…heb ik nu een boek met Spaans in de auto, in mijn handtas, in de keuken, en ja…zelfs in het kleinste kamertje. Ik zoek voortdurend nieuwe Spaanse liedjes op die ik mooi vind (tips zijn welkom!), en bestudeer en ontleed de teksten. Ik kocht een online cursus aan die ik op mijn tablet doe terwijl in de badkamer bezig ben. Ik meldde me aan bij Duolingo zodat ik overal onderweg kan oefenen op mijn gsm. Ik mail in het Spaans met mensen die het al kunnen en overal waar ik ben probeer ik de dingen in het Spaans te benoemen of te bedenken. Bovendien installeerde ik op mijn gsm en tablet Spaans als taal, en luister ik naar documentaires in het Spaans terwijl ik kook, afwas, of huishouden doe. Her en der in huis plakte ik stukjes schilderstape met daarop woorden en zinnen (zelfs tot in de ijskast toe!). Ter ontspanning kijk ik ’s avonds naar Spaanse films en series. Er is dus geen ontsnappen meer aan. Dit is al heel wat, denk ik.

Maar ik zou Visueel Vertaler niet zijn als ik niet ook ging tekenen 🙂

Het begon met het Spaanse woord voor appel: manzana, wat op niets lijkt dat ik al ken uit het Nederlands, het Frans, of het Engels dus had ik een geheugensteuntje nodig. Ik krabbelde vluchtig iets op een kladvelletje. Geanimeerd ging ik verder met appelsien: naranja.

Oog was het volgende, en toen… was ik vertrokken.

 

Dus plakte ik grote vellen papier tegen de muur in de keuken (ik kan niet beloven dat het bij de keuken zal blijven) en daarop teken ik wat ik in eerste instantie moeilijker kan onthouden. Ik ontdekte ook het prachtige werk van ‘Tu escuela español’, een YouTube-kanaal waar sterk ingezet wordt op het visuele om de uitleg te ondersteunen. Op basis van hun beelden, tekende ik mijn eigen geheugensteuntjes.

 

Ik vind dit zoooo heerlijk om te doen! Het maakt het leren van een taal niet alleen leuker, het gaat ook vlotter. Wat ik getekend heb, onthou ik bijna meteen. En als ik het toch vergeten ben, dan is het zoveel leuker om het weer op te zoeken.

Het allerleukste vind ik om dit te delen. Want jij kan dit ook. Nee, je hoeft niet meteen zelf Spaans te leren 🙂 Maar als je ook graag leert om eenvoudige tekeningetjes te maken waarmee je jouw studie of werk efficiënter en aangenamer kan maken, dan ben je van harte welkom.

In het najaar staan er zowel voor particulieren als voor professionals (trainers en coaches) workshops gepland.

Past geen enkele datum? Geen nood! Ik geef ook workshops bij je thuis of op kantoor. Mail gerust voor meer informatie over de mogelijkheden. Dit kan zowel voor mindmappen als voor visueel verslag (in het klein), én voor visueel vertalen (in het groot, voor profs).

 

Wie weet tot binnenkort aan de tekentafel 🙂
Hasta la proxima,
Frouke

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 15 andere abonnees

Reactie plaatsen

Typ en druk op Enter om te zoeken.