Verslag Open tekendag (mei 2017)

Tekenen in de vrije natuur, ik vind het heerlijk! Er is zoveel te zien, te observeren, erg mooi en heel puur. Plantjes, dieren, landschappen, wolken, bomen, mensen, voor elk wat wils. En toch… deed ik het tot vorige zomer niet zo vaak. Omdat ik me niet helemaal op mijn gemak voelde op openbare plaatsen, of omdat ik rustig wilde tekenen zonder lastig gevallen te worden, of omdat ik dacht dat mensen het vast raar vonden, (lees: ik liet me leiden door mijn angst) … Sinds ik heb ontdekt hoeveel deugd ik ervan heb buiten toch mijn schetsboek boven te halen en aan de slag te gaan met potloden, pen, penseel en papier wil ik dit delen. Dus nodigde ik mensen met teken-, schrijf-, papierkriebels uit om mee te komen doen.

Mijn nichtje was meteen enthousiast. Ook enkele mensen die ik al langer ken en die een bijzondere vaardigheid in het tekenen hebben, schreven zich enthousiast in. Net als nog een heel enthousiast en nieuwsgierig iemand zonder tekenervaring, en iemand uit de buurt met massa’s tekenuren op de teller. Met spijt in hun hart meldden twee van hen nog af. Onfortuinlijke omstandigheden bij de ene, een unieke te grijpen kans bij de andere. Helemaal goed. Zelfzorg en zelfontwikkeling staan voorop. Met ons kleine groepje stemden we af wie wat wilde doen. Mijn nichtje wist al vrij snel dat ze naar de koeien wilde trekken. Die wilde ze wel tekenen. Ik sloot me bij haar aan en de andere tekenaars werden aangetrokken door de woonwagen op het terrein. Dat die zo in trek zou zijn, hadden we vooraf niet bedacht 🙂

 

Na drie uurtjes tekenen, zitten, zijn en babbelen (voor sommigen) kwamen we samen om te lunchen met een potluck. Er verschenen lekkere kerstomaatjes, een notenmix en een cake om te delen, naast persoonlijke boterhamdoosjes en quinoa slaatjes. In de namiddag trokken mijn nichtje en ik het bos in, terwijl de woonwagen zich in het veranderende daglicht van zijn mooiste kant liet zien.

  

Woensdag 16 augustus is er weer een Open Tekendag. Denk je ‘Oh nee, maar ik kan helemaal niet tekenen!’. Dat is helemaal oké. We leren van elkaar, ontdekken nieuwe materialen en verrassende (al dan niet bewegende) modellen. Het gaat niet om het resultaat hier (hoewel dat ook heel mooi kan zijn en ik daarom deze foto’s toon). Het gaat vooral om de ervaring. Dat kan ik je niet laten zien, dat mag je zelf komen voelen. Ik vond het in ieder geval heerlijk! Een hele dag tekenen, vanalles geprobeerd. Verstand op nul, mijn hoofd lekker leeg. Helemaal in het hier-en-nu, en in mijn favoriete biotoop.

Teken-groetjes,
Visueel Vertaler Frouke

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 15 andere abonnees

Reactie plaatsen

Typ en druk op Enter om te zoeken.