Verslag Open Tekendag (maart 2018)

De Open Tekendag doet wat ik hoopte dat hij zou doen toen ik er vorig jaar mee begon: ons als deelnemers een dagje gunnen van zijn en tekenen/schilderen/schrijven. De mogelijkheid creëren om eventjes alles achter te laten en binnen te gaan in een wereld van rust en ruimte, van plezier en creativiteit, van transformatie en stroming. Het verlangen dat er de dagen aan voordien aan vooraf gaat als zoete honing in een kom dampend gulle mildheid voor onszelf.

Na een frisse ochtend waarop de woonwagen onze tekenhandjes verwarmde, kwam de zon erdoor en die lokte ons naar buiten. Met zicht op de bomenlijn verorberden we een heerlijke en gezonde lunch. Ondertussen lekker lui filosoferend over het leven en over creativiteit, met onze snoet in volle zon.

We herkennen bij elkaar de twijfel die soms toeslaat als we andermans tekeningen zien. We herkennen ook de zonde en de spijt die ontstaat als we onze eigen creativiteit daardoor niet meer laten stromen. Dus zetten we krachtig dat destructieve ego-stemmetje in de hoek terwijl we genieten van elkaars schetsboeken. Het heeft geen zin te proberen een kopie te zijn van iemand anders, het is net zo boeiend en leerrijk om je eigen stijl te ontwikkelen, om je authenticiteit op papier te zetten, door ‘gewoon te zijn, te doen, te stromen’.

We kruipen ieder in een ander hoekje van het terrein en enkele uren later gaan we nieuwsgierig kijken hoe de ander een stukje van de wereld visueel heeft vertaald op papier.

Als we rond 17u afscheid nemen dan voelt de dag tegelijk als een eeuwigheid en als vijf minuten. Dit heet flow.

Het gaat ‘m bij een Open Tekendag om het proces, om het zijn, om het opzoeken van een zekere vibe, om het overwinnen van creatieve angstjes, om het uiten van wat in je leeft, om toe te geven aan doen waar je zin in hebt, wat op komt borrelen. Het gaat ‘m om durven loslaten van het resultaat. En er dan weer trots op durven zijn ook.

Kom je een volgende keer eens mee doen? Mail me gerust als je vragen of aarzelingen hebt.

Een woonwagen, een prachtige gemeenschapsgrond en ik ontvangen je met plezier.

Frouke

 

Links:

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 15 andere abonnees

Reactie plaatsen

Typ en druk op Enter om te zoeken.