Verslag Open Tekendag (feb 2018)

Hoewel het die zaterdag de zesde dag op rij was dat mijn wekker om 7.01u afliep, stond ik om 7.02u al vrolijk in de badkamer. Het vooruitzicht van een Open Tekendag haalde me die ochtend moeiteloos uit mijn dromen. Of misschien stapte ik gewoon bewust van de ene droom in de andere 🙂

Gezien de vriestemperaturen buiten kwam het goed van pas dat ik vroeg bij onze charmante -e doch op dat moment flink onderkoelde- woonwagen was. Gelukkig had ik de voorbije wintermaanden flink geoefend in het snel warm stoken van de houtkachel zodat de lucht binnen de kortste keren aangenaam opwarmde. Het beloofde gezellig te worden. Met z’n twee zouden we zijn.

We installeerden ons strategisch zodat we allebei dicht bij de kachel konden zitten en spreidden al ons tekenmateriaal uit op tafel. Terwijl de gure oostenwind een fluitspel afstak door de kieren van ons onderkomen, kwamen we helemaal toe op de plek en stemde we af waar onze verlangens voor die dag lagen.

Al sinds inktober liep ik rond met het verlangen om eens wat met oostindische inkt te experimenteren en daar konden we ons beide wel in vinden. Dus haalden we het vloeibare pikzwarte goud boven en gingen van start. Bij gebrek aan zout gooiden we suiker in de strijd voor special effects. Het geeft je werk een euhm… zoete toets, en maakt je vinger plakkerig 🙂 Daarna wisselden we de inkt in voor onze kleurige aquarel palletjes en die hielden ons de rest van de dag bezig. Soms zaten we in stilte, elk in onze eigen creatie-bubbel, genietend van het zangspel van en de wieging door de wind, en af en toe genoten we van een heerlijk gesprek onder gelijkgestemden.

Helemaal zen-getekend ging ik naar huis en daar stopte het niet, want de lijntekening die ik tijdens de dag gemaakt had mocht wat mij betreft nog een kleurtje krijgen en dus schilderde ik de daarop volgende dagen nog enkele uren lustig verder. Ik besloot de tekening beschikbaar te stellen als reprint in mijn webshop.

Ook bij mijn fijne gezelschap van de dag stopte het niet die avond. Elke Campforts werkt elke dag aan een tekening en deelt deze tot ieders vreugd oa via Instagram.

Het gaat ‘m bij een Open Tekendag om het proces, om het zijn, om het opzoeken van een zekere vibe, om het overwinnen van creatieve angstjes. En als de kans zich voordoet, zoals nu, dan is het fijn om ook het resultaat verder uit te werken.

Kom je een volgende keer eens mee doen?

Een warme woonwagen en ik ontvangen je met plezier.

Frouke

 

Links:

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 15 andere abonnees

Showing 2 comments
 • Anna berg
  Beantwoorden

  Leuk initiatief. Jammer dat ik niet kan tekenen.

  • Frouke Vermeulen
   Beantwoorden

   Oh Anna, dan ben ik nog niet duidelijk genoeg geweest in mijn omschrijving van het doel van de Open Tekendag, want het is echt de bedoeling om gewoon te experimenteren, met papier, dat kan al tekenend, schilderen, kladderend, kliederend of al schrijvend of een mengelmoes van dit alles. Ik heb zaterdag (naast wat je op de foto’s ziet) ook een aantal blaadjes vol gekliederd, brainless, gewoon penseel op papier en gaan en zien wat er uit zou komen. Van enkele ervan vond ik het de moeite om mee verder te werken, de rest heb ik ervaren, ervan geleerd, gespeeld, plezier gehad, verschoten soms (hihi). Daar is het mij meer om te doen, alles wat dat met je doet. Breng ze gerust met je mee die gedachte (we hebben daar op die grond hele mooie geheime plekjes voor om die te stockeren 😉 ), maar laat ze je niet tegenhouden, dat zou zo ontzettend jammer zijn…

Reactie plaatsen

Typ en druk op Enter om te zoeken.