Project in de kijker – Erfgoeddag Beerse

Dit jaar stond de Erfgoeddag in het teken van ‘Kiezen’. In de enthousiast deelnemende gemeente Beerse werd er in samenwerking met heemkundige kring ‘De Vlierbes‘ gekozen om te onderzoeken hoe onze hedendaagse keuzes onze tradities beïnvloeden. Daar wilden ze graag met hun bezoekers over filosoferen: Wat is onze meest gekoesterde traditie? Vieren we ze nog? Hoe vieren we ze? Wat is de essentie van onze tradities?

De organisatie zocht een laagdrempelige manier om dit te doen en wilde werken met een ‘tafelfilosoof’. Pieter Vandekerckhove nam die rol op zich en ging rond om met de mensen te praten. Ik, Frouke Vermeulen, ging met hem mee om hun antwoorden en (nieuwe) inzichten visueel te vertalen.

De bewuste zondagmiddag, 22 april, stond de zon hoog aan de hemel. De tafeltjes op het lentegroene gras vulden zich met groepjes genieters. Er waren diverse activiteiten om de oude tradities te ontdekken en oude ambachten uit te proberen. Pieter en ik sloten hier en daar aan, en babbelden (en tekenden!) de oren van ons lijf. Op het einde van de dag hadden we heel wat informatie verzameld en die bracht ik later samen in één groot beeld.

Ik ben alvast benieuwd of hiermee misschien een nieuwe (of is het net een oer-oude) traditie is ontstaan 🙂

Creatieve groet,
Frouke

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 15 andere abonnees

Reactie plaatsen

Typ en druk op Enter om te zoeken.