Mindmappen: ik kan de spreker pas goed HOREN als ik ZIE wat hij ZEGT

Mindmapping…Het is een Engelse term die moeilijk te vertalen is naar het Nederlands, maar ‘Gedachtenkaart maken’ komt aardig in de buurt. Ik ontdekte de methode, die ondertussen voor mij meer een ‘way-of-life’ is geworden, ongeveer 7 jaar geleden tijdens mijn doctoraatsopleiding. Het was een super toffe dag. De lesgeefster wisselde theorie en oefeningen af met onderbrekingen waarin we met balletjes mochten gooien. Ze deed dat niet zomaar, het blijkt een heel efficiënte leermethode te zijn: ‘zien’ en ‘horen’ maar vooral ook ‘doen/voelen’. Een mens (of een kind) is niet gemaakt om de hele dag stil te zitten op een stoel!

Eén van de redenen waarom ik zo verslaafd ben geraakt aan mindmappen tijdens opleidingen, lezingen, voordrachten enzovoort is omdat mijn gedachten anders na 2 tot 5 minuten afdwalen en ik dus niet meer echt kan luisteren. Ik weet dan perfect wie van de mensen naast mij hoognodig zijn of haar oren mag schoon maken, welke lamp zoemt, wie zijn gsm op trilstand staan heeft of ik begin na te denken over wat ik straks of morgen ga doen. En bovenal begint het dan te kriebelen in mijn lichaam. Ik wil dan ‘weg’. Ik wil kunnen rechtstaan en krijg het soms al benauwd als ik bedenk hoe lang ik daar nog moet blijven zitten. Ik ben dus met ‘heel veel’ bezig maar niet met wat de spreker zegt. Er zit voor mij dus maar één ding op en dat is…mindmappen!

Hoe gaat dat in zijn werk? Een blanco papiertje en een balpen of een potlood, meer heb ik niet nodig. Ik neem het papiertje voor me zodat ik het in de breedte kan gebruiken. Het thema van de voordracht zet ik centraal, ik schrijf het in drukletters en als er een beeld in me opkomt, dan teken ik dat er ook bij. De grote onderdelen van de voordracht komen als hoofdvertakkingen vertrekkende vanuit het centrale thema. Van daaruit vertrekken de ondervertakkingen, details die de spreker aangeeft. Terwijl ik alles in drukletters noteer, zie ik vaak verbanden, dus teken ik pijlen van de ene naar de andere tak, of ik werk met symbolen en codes. Ondertussen vormen er zich beelden in mijn hoofd en die teken ik er sterk vereenvoudigd bij. Terwijl ik zit te tekenen en in te kleuren, lijkt het alsof de stem van de spreker luider wordt. Ik kan me véél beter concentreren op wat ik hoor zolang ik met mijn mindmap bezig ben. Dat komt omdat ik dan ZIE wat hij ZEGT. En dat is precies wat ik nodig heb om geconcentreerd te blijven.

Als ik de inhoud van de voordracht wil onthouden, dan haal ik thuis mijn kleurpotloden en stiften boven en werk ik de mindmap verder af. Kleur heeft de fantastische eigenschap dat het je geheugen enorm ondersteunt. Ten slotte wordt de mindmap als één groot beeld opgeslagen in mijn geheugen.
Mindmappen gebruik ik ook om samenvattingen van boeken of cursussen te maken (had ik dit maar gekend toen ik in het middelbaar zat!), of om te brainstormen over een nieuw idee, of om mijn verhuis of een feestje te organiseren, of om mezelf te motiveren voor goede voornemens.
Mindmappen is voor mij een kans om mijn creativiteit los te laten, om de soms saaie wereld met kleur te verfraaien, om nieuwe ideeën en inzichten te krijgen, om overzicht te bewaren, om focus te hebben en vooral…om mijn interne vlammetje flink hoog op te stoken!

Enkele voorbeelden:

DIGITAL IMAGE

Recept voor stoemp met worst uit een mindmap-kookboek dat ik maakte voor vrienden uit Amerika met allemaal typisch Belgische recepten (uit Libelle).

Samenvatting van een lesdag over Inspirerend coachen (Jef Clement).

Samenvatting van een lesdag over Inspirerend coachen (Jef Clement).

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 15 andere abonnees

Showing 2 comments
  • Annet Konijn
    Beantwoorden

    Wat ben jij lekker neig zuidelijke collega. Mooi verhaal van het perfectionisme. Lekker herkenbaar. En je mindmap verhaal glipt ook lekker binnen. Top.Proficiat.

Reactie plaatsen

Typ en druk op Enter om te zoeken.